Help mijn hond heeft voedselallergie!

Bij voedselallergie reageert het afweersysteem (te) sterk op bepaalde eiwitten (allergenen) die in de voeding voorkomen. Er worden tegen deze eiwitten antistoffen aangemaakt, die bij een niet-allergische hond niet worden geproduceerd. De reactie van de antistoffen veroorzaakt uiteindelijk de klachten. Er zijn aanwijzingen dat hierbij ook de darmflora uit balans is. De vraag rijst zelfs of het uit balans zijn van de darmflora niet de hoofdoorzaak is van voedselallergieën.


Allergietest uitgevoerd door een dierenarts


Contactallergie op pootje

Wat zijn valse allergieën en hoe kunnen ze ontstaan?
Valse allergieën zijn in tegenstelling tot echte allergieën niet erfelijk bepaald, maar ontstaan door een onevenwicht in de darmflora. Stel dat onze honden belast zouden zijn met echte, erfelijk bepaalde voedselallergieën dan zouden de voorouders van onze honden, de wolven, ook belast moeten geweest zijn met deze allergieën. Maar dit is niet mogelijk want dat zouden wolven ook zeer gevoelig zijn aan veranderingen van voedsel, wat duidelijk niet het geval is gezien hun gevarieerde dieet afhankelijk van het jaargetijde en de leefomgeving. Voor een wolvenroedel geldt letterlijk “eten wat de pot schaft”.

Mochten wolven ook drager geweest zijn van voedselallergieën in hun genen, dan zouden ze allang uitgestorven zijn of geëvolueerd/geselecteerd tot een soort die deze levensbedreigende tekortkomingen niet hebben.
Omdat onze honden afstammen van de wolven en zij dezelfde genen hebben meegekregen, lijkt het zeer waarschijnlijk dar de meeste allergieën gerangschikt moeten worden in “valse”. Omdat een allergie in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door onvolledig verteerde eiwitten, is het van het grootste belang om de oorzaak van de onvolledige vertering op te sporen.

Een belangrijke oorzaak van voedselallergie is dat de hond een overgevoeligheid (intolerantie) heeft ontwikkeld voor bepaalde chemische toevoegingen in het voer zoals antioxidanten, conserveringsmiddelen, kleurstoffen e.d. Vaak gaat het bij een dergelijke “voedselintolerantie” om producten die in het begin wel verdragen werden. Door stapeling in lichaamsvet, leven en/of huid kunnen gewone hoeveelheden na verloop van tijd ongewenste reacties teweeg brengen. Reacties in de darm zorgen er dan voor dat ook eiwitten onolledig worden verteerd, met als gevolg allergische reacties (meestal huid- en darmproblemen).

Een andere oorzaak is, dat door de moderne productietechnieken van hondenvoeding, het zgn. extruderen/expanderen, de ingrediënten dusdanig worden oververhit dat er ongewenste veranderingen optreden in de aard van sommige ingrediënten. Vooral vetten worden aangetast door oververhitting, dit kan leiden tot verstoring van de dunne darm en zo kan ook de eiwitvertering in het gedrang komen waardoor allergieën kunnen ontstaan.

Wat te doen wanneer er sprake is van een voedselallergie?
Eerst moet worden vastgesteld worden of het wel om een echte allergie gaat of om een “valse”. Dit kan, net als bij mensen, vatsgesteld worden d.m.v. een huidpriktest door de dierenarts. Mocht het gaan om een echte, erfelijk bepaalde allergie, dan zal het hierbij ook duidelijk worden welke voedingsstof verantwoordelijk is voor de allergie en kunt u gepaste maatregelen treffen. Doch heel vaak geeft de huidpriktest geen duidelijkheid welk ingrdediënt verantwoordelijk is voor de allergie en dan is de kans zeer groot dat uw hond te maken heeft men een zgn. “valse allergie”. In dat geval kan u bij ons terecht voor specifieke voeding.

Belangrijk!
Het komt vaak voor dat de huidproblemen (en de jeuk) tijdens de “therapie” tijdelijk verergeren. Het klinkt misschien vreemd, maar dat is een positief signaal. Deze zgn. homeopatische reactie is een gevolg van het feit datde stofwisseling (lever) begint met het ontgiften van het hele organisme. Dit ontgiften moet eerst plaatsvinden voordat de genezing kan beginnen. Dus wanneer uw hond opeens heel erg begint te verharen, moet u daar niet van schrikken. Na verloop van tijd zullen een complete nieuwe vacht en huid ontstaan.