Help mijn hond heeft huidproblemen!

De huid is de spiegel van de gezondheid. Dit gezegde geldt zeker voor onze honden. Heel veel huid- en vachtproblemen zijn het gevolg van een interne storing. Er zijn maag weinig huidproblemen die een direct gevolg zijn van invloeden van buitenaf. Hoewel bijv. vlooien- en/of huismijtallergieën gedacht worden van buitenaf te komen , is de diepere oorzaak dat ze de kans jregen zich te onwikkelen omdat de huid niet in een goede conditie verkeerde.


Allergietest uitgevoerd door een dierenarts


Contactallergie op pootje

Het ontstaan van de meeste huidproblemen?
De huid is het grootste orgaan van het lichaam en een verlengstuk van de lever in de strijd om het lichaam te ontgiften en schoon te houden. Veel huidproblemen ontstaan doordat de darmen niet goed functioneren. Wanneer door stoorfactoren de darmflora niet meer optimaal functioneert, wordt de barrière van de darm beschadigd en kunnen schadelijke stoffen, schimmels en bacteriën door de darmwand in het bloed terechtkomen. Vooral de lever krijgt het dan extra zwaar te verduren om deze stoffen te verwijderen (ontgiften). Tussentijdse opslag van afvalstoffen en toxinen vindt plaats in het bindweefsel van de huid. Wanneer een teveel aan afvalstoffen en toxinen wordt aangevoerd, vervuilt als het ware het bindweefsel waardoor dit tussencelweefsel overbelast wordt. Dit is de hoofdoozaak van cellulitis. Hierdoor kan de aan-en afvoer van stoffen naar de cellen niet meer goed plaats vinden.
Door de moderne productietechnieken van hondenvoeding (extruderen/expanderen en bakken) worden de ingrediënten dusdanig oververhit dat er veranderingen optreden in de aard van sommige ingrediënten. Hierdoor kunnnen ongewenste schadelijke stoffen ontstaan die door de lever moeten worden onschadelijk gemaakt. Vooral vetten worden aangetast (getransformeerd) door oververhitting. Deze getransformeerde vetten verstoren o.a. niet alleen de (dunne darm) vertering dusdanig dat ook de eiwitvertering na enige tijd verstoord is waarbij gifstoffen gevormd worden, maar betekenen ook een enorme belasting voor de lever (en daarmee ook de huid).
Ook chemische toevoegingen, zoals antioxydanten BHT en BHA, conserveringsmiddelen, kleurstoffen e.d. aan het voer, spelen een niet te onderschatten rol in het ontstaan van huidproblemen.
De bovenstaande factoren, in combinatie of alleen, vormen vaak het begin van diverse klachten zoals huid-en vachtproblemen, maar ook voedselallergiëen, darmklachten, gewrichtsklachten e.d.

Behandeling bij acute huidproblemen:

  • wanneer het huidprobleem van uw hond gepaard gaat met koorts, is er meestal sprake van een infectie. Is dit het geval, ga dan naar uw dierenarts voordat u met het volgende begint
  • open en/of geïrriteerde plekken op de huid, dept u regelmatig met een Betadine-oplossing om een bacteriële infectie te voorkomen.
  • de vacht van de hond niet kammen omdat u dan “banen” trekt in de natuurlijke beschermlaag op de huid. Alleen borstelen met een zachte of rubberborstel.

De oplossing van de meeste huidproblemen
Huid- (en vacht)problemen, darmproblemen en voedselallergieën zijn “zusjes” die vaak samen optrekken.
Omdat bij een huidprobleem vrijwel altijd sprake is van een verstoring van de darmflora, is het van het grootste belang om te beginnen met de darmflora van uw hond op een stabiel, evenwichtig peil te brengen. Deze stabiele darmflora creëert u door hem speciale voeding te geven die bij ons verkrijgbaar is.

Om zeker te zijn dat uw hond geen aangetaste of getransformeerde ingrediënten binnen krijgt, kunt u het beste geëxtrudeerd/geëxpandeerd voer en gebakken producten vermijden. Deze producten kunt u herkennen omdat ze op water blijven drijven. Geef ok geen voer dat chemische stoffen zoals antioxydanten (BHT, BHA en Etoxyquine), kleurstoffen, conserveringsmiddelen e.d. bevat. Deze stoffen remmen de groei van de darmflora en zorgen voor een extra belasting van huid en lever.

Geef,in ieder geval, totdat het probleem is opgelost, geen snacks zoals bullepezen, varkensoren e.d. Betrouwbare snacks zijn bij Topdog verkrijgbaar.

Belangrijk!
Het komt vaak voor dat de huidproblemen (en de jeuk) tijdens de “therapie” tijdelijk verergeren. Het klinkt misschien vreemd, maar dat is een positief signaal. Deze zgn. homeopatische reactie is een gevolg van het feit datde stofwisseling (lever) begint met het ontgiften van het hele organisme. Dit ontgiften moet eerst plaatsvinden voordat de genezing kan beginnen. Dus wanneer uw hond opeens heel erg begint te verharen, moet u daar niet van schrikken. Na verloop van tijd zullen een complete nieuwe vacht en huid ontstaan.