Parasieten bij de hond
- –De levenswijze van de hond beïnvloedt het risico op besmetting.
Als je vaak met je hond gaat wandelen op plaatsen waar veel andere honden komen, maakt hij veel kans op een spoelworminfectie. Hoe meer honden op die plaats komen, hoe groter het risico dat er één bij is die spoelwormen heeft. Hondenpoep van zo’n besmette hond kan duizenden spoelwormeieren bevatten. En die eieren kunnen maanden, zelfs jaren in de grond overleven. Andere honden kunnen besmet raken omdat de eieren aan hun poten of snuit blijven kleven.
Vlooien zijn veel voorkomend. Als je thuis tapijten en centrale verwarming hebt is het risico des te groter. Vlooien houden immers van comfort. En hoe warmer en gezelliger het bij in huis is, hoe sneller ze zich vermenigvuldigen.
Teken kunnen een echt probleem vormen voor honden die uitgelaten worden in bossen , kreupelhout en lang gras.
Parasieten binnenin de hond
- Spoelwormen: Grond waarop hondenpoep gelegen heeft kan besmet zijn met spoelwormeieren. Deze eieren kunnen terechtkomen in de vacht van je huisdier. Het is dus heel belangrijk dat je, na het spelen met je hond, je handen goed wast. Vooral kinderen zijn vatbaar voor besmetting met spoelwormen. De wormlarven kunnen leiden tot permanente oogbeschadiging en de symptomen bij kinderen met astma versterken. Het is dus belangrijk om hondenpoep op te ruimen en in de vuilbak te gooien!
- Lintwormen: Als je hond “sleetje rijdt” of ongewoon veel aan zijn achterwerk likt is het mogelijk dat ze lintwormen hebben. Kleine deeltjes van de lintworm, gevuld met eieren, kruipen uit het achterwerk van de hond. Ze zijn maar zo groot als een rijstkorrel, maar veroorzaken toch ernstige jeuk. Dieren krijgen lintwormen door besmette muizen, vogels of zelfs vlooien te eten.
- Hartwormen: Deze wormen komen niet voor in België maar wel in warmere landen. Ze worden overgedragen langs muggen. Daarom is het belangrijk voor je met je hond op reis gaat, eerst een bezoekje te brengen aan de dierenarts.
Parasieten op de hond
- Vlooien voeden zich met bloed van je huisdier en planten zich razendsnel voort. Ze verschuilen zich in tapijten, meubels en het hondenmandje.
- Teken: als je een vreemd bobbeltje voelt op de huid van je hond is het misschien wel een teek. Eerst zijn ze klein, maar naarmate ze zich vol drinken met bloed, zwellen ze op tot ze zo groot worden als een koffieboon. Je mag ze nooit zomaar proberen los te trekken. Ze kunnen drager zijn van de ziekte van Lyme en ook van tal andere ziektes. Bij twijfel raadpleeg je best een dierenarts.
- Mijten: zijn zo klein dat je ze alleen met de microscoop kunt zien. Sommige leven op de huid, zoals oormijten. Andere leven in de huid en veroorzaken huidziektes, zoals schurft.
- Muggen en zandvliegen: Vormen in ons land geen echt probleem, maar wel in warmere streken. Beide kunnen drager zijn van vervelende en soms dodelijke ziektes. Vraag advies aan je dierenarts voor je naar een warm land vertrekt.
bron: Bayer