Voorkoming van osteochondrose en artrose bij jonge honden

PrimeVal Gelatinaat (puppy) Een revolutionair middel ter voorkoming van osteochondrose en artrose bij jonge honden.

Bij veel puppy’s met name de grote, snelgroeiende rassen, bestaat een kans op het ontstaan van skeletafwijkingen (heup- en elleboogdysplasie) en stoornissen in de omzetting van kraakbeen naar bot (osteochondrose). De gevolgen voor de pup en de daaruit voortvloeiende blijvende klachten tijdens zijn volwassenheid kunnen leiden tot veel verdriet bij het dier en het baasje.
Oorzaken hiervoor zijn o.a. (erfelijke) ontwikkelingsstoornissen van het skelet (DJD: Developmental Joint Disease), een niet evenwichtig samengestelde of te energierijke voeding tijdens de verschillende groeifasen, of een tekort aan bepaalde essentiële aminozuren die noodzakelijk zijn voor de opbouw van kraakbeen, stevige botten, gewrichtskapsel en banden. In een later stadium, wanneer de hond volwassen is kan er als gevolg van een onevenredige belasting van de gewrichtsvlakken een verhoogde kans op vervroegde “slijtage” (artrose) van het kraakbeen in de gewirchten ontstaan.

Heupdysplasie en elleboogdysplasie
Een pup wordt niet met heup- of elleboogdysplasie geboren, maar deze aandoeningen ontwikkelen zich tijdens de groei en kunnen zich voortzetten naarmate de hond ouder wordt. Beide afwijkingen zijn ten dele erfelijke ontwikkelingsstoornissen die leiden tot pijnlijkheid, kreupelheid en vervroegde slijtage van het kraakbeen van de gewrichten. Met een röntgenfoto is deze aandoening goed in beeld te brengen. Door de pijn is de hond minder actief en daardoor blijft de ontwikkeling van de spiermassa rondom de gewrichten achter. Niet alleen de erfelijkheidsfactoren spelen bij het ontstaan van heup- en elleboogdysplasie maar ook een onvolwaardige voeding speelt hierbij een essentiële rol. Bepaalde rassen lopen meer risico op het krijgen van een of beide afwijkingen.

Osteochondrose
Stoornissen in skeletontwikkeling zoals osteochondrose, kortweg OC genoemd, doen zich bij tal van hondenrassen voor en dienen zich al op jonge leeftijd aan. Bij jonge dieren vormt tijdens de ontwikkeling het gewrichtskraakbeen zich om naar het uiteindelijke bot, waarbij er tegen het einde van dit proces een dun kraakbeenlaagje overblijft. Normaal gesproken is dit proces na het eerste levensjaar voltooid. Voor grote rassen duurt deze periode vaak langer.

Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van osteochondrose. Naast erfelijkheid, intensief fokken, blessures en onvoldoende of verkeerde beweging (glad parket) is dat vooral ook de voeding. Een goede voeding begint al tijdens de dracht van de teef. Vooral gedurende de laatste 3 weken van de dracht is de kans op het ontstaan van osteochondrose het grootst. Daarom is het van belang gedurende de hele dracht, de voeding van de teef aan te vullen met PrimeVal Gelatinaat (bij ons te koop).

PrimeVal Puppy Gelatinaat is een afgeleid product van Primeval Gelatinaat voor volwassen honden. Het heeft een speciale samenstelling waaraan geen calcium is toegevoegd. Een te hoge inname van calcium is de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van osteochondrose, heup- en elleboogdysplasie. Jonge honden in de groei zijn nog niet in staat om de calciumopname in de darm voldoende goed te reguleren waardoor er een ongewenst teveel in het lichaam kan worden opgenomen.

PrimeVal Puppy Gelatinaat zorgt ervoor dat er tijdens de groei voldoende essentiële bouwstoffen aanwezig zijn voor een goede bot-en kraakbeenontwikkeling maar ook voor de opbouw van stevige gewrichtskapsels, banden en pezen. Tevens draagt PrimeVal Puppy Gelatinaat bij aan de aanmaak van voldoende en voedingrijk gewrichtssmeer, zodat een goede smering van de gewrichten behouden blijft.

Toepassing (PrimeVal Puppy Gelatinaat wordt aanbevolen):

  • als bouwstof voor het skelet, gewrichtskraakbeen, gewrichtsbanden, pezen, spieren, gewrichten, huid en vacht
  • ter vermindering van de kans op ontstaan van huid- en elleboogdysplasie
  • ter voorkoming van osteochondrose
  • voor een goede ontwikkeling van het bewegingsapparaat van de opgroeiende pup
  • voor de ontwikkeling van een glanzende en soepele vacht

Voor meer informatie en aankoop kan u steeds bij ons terecht.