Waarvoor dient de pancreas?
- –Pancreas is een moeilijke naam voor “alvleesklier”. Dit orgaan, dat net na de maag aan de darm vastzit zorgt voor een aantal belangrijke dingen. Eerst moeten we het onderscheid maken tussen de endocriene en de exocriene pancreas. Waarbij het exocriene deel vooral een rol speelt bij de vertering en het endocriene ervoor zorgt dat de suikerspiegel in het bloed wordt op peil gehouden.
De exocriene pancreas zorgt voor afscheiding van enzymen die helpen de darminhoud te verteren: voor zetmeel is dit amylase, vet wordt afgebroken door lipase en eiwitten o.a. door trypsine.
Bij de passage van de voedselbrok worden deze enzymen in de dunne darm uitgescheiden en breken de voedselbestanddelen af, zodat alleen kleine stukjes over blijven waaruit alle nuttige bestanddelen kunnen gehaald worden. Deze bereiken via absorptie doorheen de darmwand het bloed. Van daaruit zal het bloed de voedingsstoffen naar de organen brengen.
Als deze functie afgenomen is, krijgen we EPI of exocriene pancreas insufficiëntie. Deze ziekte kan aangeboren zijn, maar kan ook veroorzaakt worden bij een ontsteking van de pancreas. Bij sommige honden met pancreasontsteking verdwijnen de problemen als ze overschakelen van droog op versvoer.
In droogvoer zitten geen enzymen die de werking van de alvleesklier ondersteunen. Ook gunstige microörganismen zijn afwezig in droogvoer. Droogvoer = dood voer.
Daarnaast zitten in droogvoer bewerkte voedingsstoffen die veel moeilijker te verteren zijn en hierdoor het hele spijsverteringsstelsel overbelasten.De alvleesklier kan zelf ook hinder ondervinden van verzadigde vetzuren die in overmaat aanwezig zijn in droogvoer. Hierdoor kan een chronische ontsteking ontstaan.
Symptomen van deze alvleesklierproblemen zijn:
– uw hond is vreselijk hongerig en eet echt alles (incl. faeces)
– er worden geen voedingsstoffen meer opgenomen, waardoor uw hond zichtbaar vermagert
– er blijven onverteerde voedselresten achter in de maag die u daarna ook kan zien in de faecesOnze ervaring bij EPI:
Versvoer met pancreas leidt snel tot herstel, de ontlasting wordt vaster, donkerder en minder; de conditite herstelt en de abnormale eetlust normaliseert.Het voeren van pancreas bij EPI kan worden beschouwd als orgaantherapie. Dit kan ook uitgebreid worden naar leverproblemen, waar u lever kan toevoegen aan de voeding of bij schildklierproblemen door schildklier toe te voegen.
De elegantie van de oplossing zit in de eenvoud. Door het invriezen van zijn de enzymen niet dood maar geïnactiveerd. Bij het ontdooien worden ze actief en bij lichaamstemperatuur werken ze optimaal.
We krijgen dus een dubbele werking: enerzijds wordt de alvleesklier geholpen om zijn werking uit te voeren en anderzijds is vers voer gemakkelijker te verteren. Dit biedt ruimte aan zelfherstel.
Carnibest heeft in samenwerking met dierenartsenpraktiek Biomentor een speciale voeding ontwikkeld voor honden met EPI.nl. Natuurvoer Pancreas. Dit is bij ons te verkrijgen in worst van 1kg of op bestelling per 500gr.