Een puppie in huis halen

Als u een puppie bij een fokker gaat afhalen zijn er een aantal aandachtspunten waarop u moet letten. De hond komt in een totaal nieuwe en onvertrouwde omgeving terecht, ver weg van het nest en de moeder. Daarbij komt ook nog dat hij nieuwe baasjes krijgt die hem misschien iets te vaak zullen willen aaien, oppakken e.d.

Als u eenmaal thuiskomt, komt de puppie in een omgeving met vreemde voorwerpen en vreemde geuren. Zorg dat de puppie hier allemaal goed aan kan wennen. Geef hem hier de tijd voor. Laat hem lekker rondsnuffelen en alles onderzoeken. Hij zal dit reuze spannend vinden. Loop ook niet constant achter hem aan. Til hem niet steeds op. Als u wilt dat de pup bij u komt, pak dan een hondensnoepje, ga op uw hurken zitten en roep hem bij u. U kan dit best doen met een hoge vrolijke stem, alsof u tegen een baby praat. De pup vindt dit leuk en hij komt. U kunt hem dan het snoepje en een knuffel geven en daarna laat u hem rustig verder (onder)zoeken.
Zo went de pup het snelst aan de nieuwe mensen en aan de nieuwe omgeving.

Na verloop van tijd ziet u dat alle nieuwe indrukken de puppie toch wel vermoeid hebben en hij zal ergens in slaap vallen. Stoor hem hier zeker niet! Die slaap heeft hij hard nodig en bovendien moet het slapen in zijn nieuwe omgeving altijd een veilige bezigheid zijn. Dat betekent dat als hij gestoord wordt, leert veel alerter te blijven dan eigelijk nodig is. Zorg er ook voor dat er die eerste dag niet te veel visite komt. Gebruik de eerste dagom hem te laten wennen aan de nieuwe roedel en het nieuwe territorium.

Een mand, kussen of deken moet u al hebben vooraleer u tot de aankoop van een pup overgaat. Deze ligt op een strategische plaats in huis. Dit wil zeggen dat de puppie van hieruit alles moet kunnen overzien en dat er niet steeds mensen vlak naast lopen want als bedreigend kan worden gezien.

Een van de beste plekken hiervoor is meestal de plek waar de puppie na zijn ontdekkingstocht de eerste dag in slaap valt. Het is van het grootste belang dat deze plaats altijd veilig en prettig moet zijn.

U kunt uw pup laten wennen aan zijn eigen plaats door er een lapje met nestgeur neer te leggen en iedere keer als de puppie aanstalten maakt om te gaan slapen, hem naar deze plaats te brengen. U neemt een hondensnoepje en lokt uw puppie mee naar die plaats terwijl u hem bemoedigdend en rustig toespreekt. Als hij bij zijn plaats is, geeft u hem het snoepje, knuffelt u hem nog even en laat hem dan verder met rust.
Terwijl u de puppie naar zijn slaapplek loodst kunt u hem nog rustig het commando “plaats/nest/mand” geven zodat hij hier ook alvast aan went.

Als uw puppie slaapt mag hij weer niet gestoord worden. Is hij eenmaal wakker, dan loopt u niet naar zijn mand toe maar roept u hem bij u. De hogere in rangorde gaat immers niet naar de lagere toe. U bevestigt zo uw rang en bovendien stoort u hem niet op zijn veilige plaats. Zorg er ook voor dat visite dit niet doet. Als ze uw pup willen knuffelen, moeten ze hem naar zich toeroepen (eventueel met een hondensnoepje). Als de pup eenmaal tot bij de visite is gekomen, mogen ze hem niet ineens wild omhelzen of optillen. Dit kan vaak erg bedreigend zijn. Gewoon onder het kinnetje kietelen is vaak genoeg om de pup te wennen aan vreemden.